Google Apps op domein

2 min leestijd

Google AppsAl langer had ik Google Apps geïnstalleerd op Creatov.nl. Sinds enige tijd heb ik het ook geïnstalleerd op het domein van onze kerk. Eerst aanmelden bij Google en vervolgens het DNS aanpassen bij je eigen hosting provider zodat ook alles netjes werkt. Dit is noodzakelijk omdat je anders niet mail op domeinnaam kan krijgen. Meestal kan je dat zelf instellen in je service-account bij je provider zelf. Bij het aanpassen van de DNS moeten ook een paar CNAME records gewijzigd worden zodat ook de directe URL’s werken zoals bijvoorbeeld mail.domeinennaam.nl en docs.domeinnaam.nl.

Wat krijg je met Google Apps (ik gebruik de basic versie die volledig gratis is):

  • Google Mail
    Dus netjes met @baptistendoetinchem.nl emailadressen. Je kan maximaal 50 accounts aanmaken met iedere een mailbox van 7Gb groot! De individuele gebruiker kan ervoor kiezen om alle mail door te sturen. Ook als je algemene accounts aanmaakt kan dat. Dit zorgt direct voor een prima archief. Alle mail wordt online bewaard. In geval van overdracht koppel je het mailadres aan iemand anders.
  • Google Docs
    Hierin kan je online samenwerken aan documenten, spreadsheets en presentaties. Daarnaast kan je PDF’s uploaden en zo een gezamenlijk archief maken!
  • Google Calendar
    Voor de verschillende groepen kan je gezamenlijke agenda’s aanmaken. Notities, notulen, documenten etc. kan je dan direct koppelen. Iedereen heeft altijd alles beschikbaar in de laatste versie.
  • Contacten
    Dit is nog een Bèta feature maar wel erg interessant. Ja kan werken met een gezamenlijke contactenlijst, zodat je altijd alles up-to-date kan houden en gemakkelijke maillijsten kan aanmaken.
  • Sites
    Hierbij kan je simpele webpagina’s aanmaken. Zelf denk ik dat we dit niet of nauwelijks zullen gebruiken. Maar dat komt misschien ook wel dat ik geen idee heb hoe dit stuk mij zou kunnen helpen.
  • Chat
    Het is de Google Chat. Dat is niet direct geschikt voor onze situatie in de kerk. In andere situaties kan ik het me goed voorstellen. En werkt als een prima tool waarbij je prima online samenwerkt.

De volgende stap is spannend: hoe krijg je de juiste mensen klaar om hun oude werkwijze aan te passen. Mijn ervaring is dat de belangrijkste hobbel is. Zelf probeer ik het archief allereerst zoveel mogelijk gereed te hebben. Dan weten mensen ook gelijk dat er wat te vinden is. Zijn er mensen die ervaring hebben met het introduceren van Google Apps in een niet-technische-omgeving (oftewel, met hele gewone mensen)?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -

[yarpp]

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willem Smouter
Willem Smouter
8 jaren geleden
Webmaster
Webmaster
12 jaren geleden

Hallo,

Ik kijk ook naar het gebruik van Google Apps voor onze kerk. De policy van Google is dat je een gratis account kan aanvragen als je voldoet aan een aantal voorwaarden zoals “Geen regligiueze uitingen”. Mijn vraag is nu heb vermeld dat je bezig bent met religie en heb jij een gratis account gekregen of heb je gewoon niet vermeld waarmee je bezig ben?

Wouter van der Toorn
Wouter van der Toorn
Antwoord aan  Webmaster
12 jaren geleden

Ik heb de Google Apps al vrij lang, vanaf het begin. Ik meen te herinneren dat ergens half 2011 de gebruikers voorwaarden zijn aangescherpt en een dergelijke clausule is toegevoegd. Ik vind het lastig om je hier advies op te geven.