facebook banner jong en vrij

Het nieuwe kerken via Facebook

4 min leestijd

Hoe begin je een nieuwe kerk? Er zijn verschillende formules voor. Ik kwam een mooi verhaal tegen van een kerk uit Arkansas in de Verenigde Staten. Wat was hun aanpak?

facebook banner jong en vrij

  • 2 gezinnen begonnen met een nieuwe kerk in juli 2011. Bij de eerste dienst waren 35 mensen aanwezig. Geen advertenties gebruikt.
  • in een half jaar tijd groeide het uit tot 80 mensen. Geen advertenties.
  • bij de echte start van de kerk waren er 176 mensen. Er is gebruik gemaakt van Facebook, mond-tot-mond-reclame.
  • nu heeft de Facebook pagina van de kerk 4000 likes en komende meeste mensen de kerk binnen nadat ze zijn gevonden op internet.

Hoe moet je sociale media voor je kerk gebruiken?

Dit zijn denk ik op dit moment de meest handige sociale netwerken om aandacht aan te geven:

  • Facebook is hét sociale netwerk op dit moment om te gebruiken. De meeste mensen maken er gebruik van en het geeft een goede mogelijkheid tot interactie.
  • Instagram is een goede aanvulling op Facebook omdat het erg visueel is. Je krijgt meer beeld en gevoel bij wat er ergens gebeurt.
  • Twitter is vooral persoonlijk handig, maar ingewikkelder om te gebruiken als kerk. Je ziet ook dat veel predikanten en voorgangers vooral met vakgenoten en vrienden communiceren.
  • YouTube en Vimeo zijn ideaal om video’s van diensten, preken en events te publiceren.

Begin met een website

Belangrijk is dat je altijd een website hebt. Dat kan eenvoudig met bijvoorbeeld WordPress. Er zijn goede templates beschikbaar die direct al een prachtige site geven. Je site moet in ieder geval de basis informatie bevatten als:

  • adres
  • tijden van samenkomst
  • contact mogelijkheid

Zorg er verder voor dat het geen zakelijke website wordt met droge informatie. Een kerk bestaat uit mensen. Dus mensen in verhalen en mensen op de foto’s zijn een noodzakelijk ingrediënt.

jeugd leef doetinchem

Werk goed aan je Facebook Pagina

Bijna net zo belangrijk als je kerkwebsite is je Facebook Pagina (lees ook de Facebook tips voor kerken). Daar heb je meer mogelijkheid om verhalen te delen, evenementen te organiseren, mensen erbij te betrekken. Let in ieder geval op de volgende zaken:

  • Een Facebook Page is iets anders als een persoonlijk profiel. Dus maak niet een persoonlijk profiel voor je kerk!
  • Gebruik Facebook om in contact te komen met mensen in je eigen vrienden netwerk en mensen uit je plaats. Je kan hen bijvoorbeeld actief uitnodigen voor een bepaald evenement.
  • Het beeld zegt bijna alles. Dus zorg dat de pagina banner en de afbeeldingen die je gebruikt ook laten zien wie je bent en wat je belangrijk vindt.
  • Maak slechts een paar mensen beheerder. Anders krijg je namelijk dat je als beheerder reageert en dat ziet eruit als ‘de pagina reageert’. Het is beter als gewone mensen reageren en posten.
  • Gebruik de Facebook agenda. Maar wel spaarzaam. Test of het effectief is.
  • Zorg dat het adres klopt. Zo kunnen mensen ook inchecken in je kerk.
  • Update minimaal eens per dag je pagina. Het hoeft niet altijd veel te zijn. Echter, kerk ben je de hele week door. Inspireren kunnen we elkaar ook de hele week door.
  • Praat, praat, praat. Facebook is een sociaal netwerk. En is er niet om alleen informatie uit te zenden, maar vooral een communicatie platform. Dus reageer, stel vragen, bemoedig…

Deelbare content

Belangrijk is dat je voor ‘eenvoudig deelbare content’ zorgt. Zoals een foto, een poster, een filmpje. Als mensen iets gemakkelijk ‘vind-ik-leuk’-en of delen op hun eigen tijdlijn is het ideaal.

Idee: maak van je preek een serie van 5 tot 7 hoofdgedachten en deel deze door de week. Als plaatje of als tekst. Zo kunnen mensen dit ook gemakkelijk delen.

Gebruik gesloten Facebook groepen

Je kan ook gemakkelijk gesloten groepen starten. Deze kunnen behulpzaam zijn in het organiseren van verschillende teams. Als mensen regelmatig in Facebook zitten, dan komen nieuwe berichten in deze gesloten pagina’s ook terecht in hun tijdlijn.

Niet alleen online

Effectief gebruiken van Facebook kan je enorm helpen bij het bouwen aan je plaatselijke kerk. Maar het heeft ook zijn beperkingen. Want een publieke discussie op Facebook is niet altijd het beste. Maak vrienden online en verdiep vriendschappen als je samen een bak koffie of een pilsje drinkt. Kijk, dat lukt nu weer niet op Facebook.

[ba-box background=”#FFCC99″ border=”#DDDDDD” textcolor=”#222222″]Ik werk nu aan een overzicht van kerken op Facebook met daarin ook een overzicht hoe actief deze Facebook Pagina’s zijn. Bekijk het overzicht » Aanvullingen? Voeg ze hieronder toe, of tweet naar @creatov[/ba-box]

Aanvullingen?

Waardeer je dit artikel? Overweeg een kleine donatie. Voor een volgend kopje koffie tijdens het schrijven bijvoorbeeld.

PS: zie je een schrijfvoutje? Mail me ff!

Bedrag € -